Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ο Παναθηναϊκός στον Τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου

Τον Δεκέμβριο του 1971 ο δευτεραθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός αγωνίζεται στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο πρωταθλητής Άγιαξ του Γιόχαν Κρόϊφ και των άλλων μεγάλων παικτών, αρνείται να συμμετάσχει στον διπλό τελικό εξαιτίας της κακής φήμης που συνόδευε τότε τις ομάδες από την Λατινική Αμερική. «Κλαδευτήρια» ανέβαζαν τους παίκτες τους οι Ευρωπαίοι, «δρεπανοφόρα» τους κατέβαζαν εξαιτίας του δυναμικού και πολλάκις βρώμικου παιχνιδιού τους. Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ και του Φέρεντς Πούσκας, κλήθηκε από τη FIFA να αντικαταστήσει τους «ιπτάμενους Ολλανδούς» και τελικά το πλήρωσε. Ο πρώτος αγώνας με τους Ουρουγουανούς έγινε ένα βροχερό απόγευμα της 15ης Δεκεμβρίου στο κατάμεστο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός προηγείται με γκολ του Φυλακούρη στο 48ο λεπτό, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Αρίμε ισοφαρίζει και ο αγώνας λήγει 1-1. Οι παίκτες της Νασιονάλ επιβεβαιώνουν τους φόβους των Ολλανδών. Με ένα δολοφονικό μαρκάρισμα, ο Μοράλες σπάει το πόδι του Γιάννη Τομαρά, θέτοντας τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ:
Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς
ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Καστίγιο,
Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο, Μανέιρο, Άρτιμε, Μοράλες
Ο επαναληπτικός γίνεται δύο εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου. Στο φλεγόμενο «Σεντενάριο» του Μοντεβιδέο, η Νασιονάλ δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό και ανακηρύσσεται κορυφαία ομάδα του πλανήτη για το 1971. Τα γκολ σημειώνουν οι σκόρερς του πρώτου αγώνα: Ο Αρτίμε στο 34ο και 74ο λεπτό και ο Φυλακούρης ένα λεπτό πριν το σφύριγμα της λήξης. Ο Παναθηναϊκός παρά την ήττα του, σημειώνει ένα ακόμη ρεκόρ. Γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΝΑΣΙΟΝΑΛ:
Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπαράγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς.

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
    ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΑΥΤΟ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    http://prasinohmerologio.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ πολύ καλέ μου φίλε !!!! Να είσαι καλά με Παναθηναϊκές ευχές !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...